Gezondheid

Gezondheid

Wanneer u de groene letters ziet, is dit een doorverwijzing naar een andere website met informatie

De mopshond behoort tot de brachycefale rassen. Dit betekent dat er vanwege zijn platte snuit, een aantal gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Soms is de luchtpijp te smal, soms zijn de neusgaten te klein, of is het zachte verhemelte te lang. Maar een combinatie hiervan is natuurlijk ook nog mogelijk. Dit noemen we het BOS syndroom. Fokdieren moeten verplicht deelnemen aan de Belastingtest van Commedia. Daar word zijn ademhaling en hartslag gecontroleerd voor en na inspanning. Door middel van de belastingtest zie je natuurlijk niet direct of de luchtpijp te smal is of het zachte verhemelte te lang. Maar het is wel een goede indicatie om problemen bij de ademhaling op te sporen en eventuele problemen daarna uitgebreider te laten onderzoeken.

Patella Luxatie is ook een verplichte test. Patella Luxatie kan aan 1  of aan beide achterpoten voorkomen. De uitslagen word aangegeven als gradaties. Patella Luxatie is niet altijd een erfelijke fout. Dit kan namelijk ook goed opgelopen worden door een trauma. Let bijvoorbeeld op dat u jonge honden niet over gladde vloeren laat rennen en spelen.

PDE komt bij ongeveer 1% van alle mopsen voor. Deze ziekte is bijna altijd met een dodelijke afloop. De ziekte is alleen vast te stellen door autopsie te doen op de overleden hond. Vaak denken baasjes hier niet aan, maar mocht u uw mops zijn verloren aan een ziekte met de verschijnselen van PDE is het misschien wel handig om te doen. De test die namelijk bestaat voor PDE is nog niet helemaal solide. Met meer informatie beschikbaar voor de wetenschap, kunnen zij misschien in de toekomst een nog betere test ontwikkelen om deze ziekte echt te gaan uitsluiten. De test die er nu bestaat word al volop gebruikt, maar omdat de uitslagen en combinaties die aangeraden worden nog steeds een mogelijkheid geven op de ziekte, heeft niet iedere fokker gekozen om deze test te gebruiken.

Natuurlijk komen er nog meer gezondheidsproblemen voor. U kunt bijvoorbeeld nog googlen op Degeneratieve Myelopathie, Hemivertrabea, oogproblemen, levershunt etc.