Vaccineren en ontwormen

Vaccineren en ontwormen, is dat wel noodzakelijk?

Wanneer u de groene letters ziet, is dit een doorverwijzing naar een andere website met informatie

De laatste jaren hebben fokkers en sommige dierenartsen hun meningen voor wat betreft vaccineren bijgesteld. In plaats van jaarlijks vaccineren en nog vaker ontwormen, wordt er nu vaak eerst gekeken of het überhaupt wel nodig is om de dieren al bloot te stellen aan het vele vergif in hun vaak nog jonge lijfjes. Vaccins zijn vaak helemaal niet zo gezond als de medicijnenindustrie ons wil doen laten geloven.

Natuurlijk is het ontzettend belangrijk om je hond zoveel mogelijk te beschermen tegen allerlei dodelijke ziekten, maar tijdens de productie worden allerlei hulpstoffen zoals kwik, anti-schimmelmiddelen en ontsmettingsmiddelen toegevoegd. Deze middelen zijn kankerverwekkend en kunnen o.a. neurologische schade toebrengen. Inenten is wel noodzakelijk, maar het zou mooi zijn als we het tot een minimum kunnen beperken.

Zo worden onze pups en volwassen honden niet geënt tegen de ziekte van weil. Dit omdat hier de laatste jaren een nieuwe enting voor gekomen is die veel schade toebrengt aan zowel pups als volwassen honden van elk ras. De nieuwe enting is de L4, voorheen was dit de L2. Dit betekent dat de nieuwe enting tegen 4 soorten beschermd en de oude voor 2 soorten. Echter zijn er meer dan 200 verschillende soorten Leptospirose. De dierenartsen zeggen vaak dat deze ziekte van weil een dodelijke afloop heeft. Echter bij vroeg ontdekken van de ziekte kan de hond hier weer boven op komen. Dus als uw niet of wel geënte hond de verschijnselen van de ziekte van weil heeft, laat het bloed dan hierop testen. Door het enten van deze nieuwe L4 enting kunt uw hond ernstig ziek worden en zelfs overlijden of tot inslapen moeten worden over gegaan. Dit heb ik niet alleen van horen zeggen, er is namelijk een mopshond pup van een bekende van mij ernstig ziek geworden na het enten met L4. Ernstige aanvallen tot gevolg en uiteindelijk over moeten gaan tot inslapen van de pup. U kunt hier op internet veel over vinden, bijvoorbeeld in deze facebookgroep. Dit heeft mij doen besluiten nooit meer met Lepto te enten. Wanneer u ent, heeft u namelijk alsnog kans dat de hond de ziekte oploopt, wegens de vele verschillende soorten waar deze enting niet tegen beschermd, plus de gevaarlijke reacties op de enting zelf. Ent u niet, dan heeft uw hond alleen het risico deze ziekte op te lopen. Deze enting word normaal gesproken 1 keer per jaar gegeven, al is de enting na onderzoek eigenlijk veel korter geldig.

De Cocktail word normaal om de 3 jaar gegeven. Deze kunt u los van de Lepto geven, ook al zullen veel dierenartsen dit eerst ontkennen. De Cocktail is namelijk een poeder, die gemengd word met de Lepto wat een vloeistof is. Inplaats van te mengen met Lepto kunnen ze dit ook mengen met een zoutoplossing. Dat laatste doen wij bij onze pups, en raden wij onze pupkopers ook aan. Echter is er gebleken dat de bescherming van deze enting veel langer is dan de aangegeven 3 jaar. Zie onderstaand schema.

U kunt tegenwoordig ook titeren ipv enten, dan kunt u precies zien of de hond nog genoeg beschermd is tegen bepaalde entingen in de cocktail. Leptospirose kunt u echter niet titeren.

be2c922e86f0ee8d8a656dd340c254f4

 

 

 

 

 

Dan is er nog de Rabies enting. Deze is officieel 3 jaar geldig en is alleen nodig als u met uw hond de grens over gaat. Bijvoorbeeld voor een vakantie, familiebezoek, dagje winkelen in het buitenland (laat hem dan thuis, om alleen hiervoor te enten is te risicovol) of als u met uw hond een show in het buitenland bezoekt. Ook als u een hondje importeert vanuit het buitenland moet deze een geldige Rabies enting hebben. De enting mag echter pas gegeven worden op de leeftijd van 12 weken. Na het geven van de Rabies enting mag het dier pas na 21 dagen de grens over. Let op voor sommige landen zijn er aanvullendende eisen, bijvoorbeeld dat de enting pas op een latere leeftijd gegeven mag worden en eventuele verplichte ontwormingen ernaast. Wilt u dus vanuit België een Mopshondje uit Nederland kopen, betekent dit dat de pup pas vanaf 15 weken leeftijd bij u kunt komen wonen!

Onze pups worden geënt op de leeftijd van 7, 11 en 15 weken. De eventuele Rabies voor pups die naar het buitenland verhuizen geven we natuurlijk met 12 weken of volgens de regels van het betreffende land. Dit betekent dat zij bij de 2e enting al vaak bij hun nieuwe baas zijn. Wij geven dus de informatie door om ze zonder Lepto te enten welke normaal gesproken bij de 2e en 3e enting gegeven word. Mocht uw eigen dierenarts hier moeilijk over doen, bent u altijd welkom om dit bij onze dierenarts te komen doen. Let wel op, dat u ze voordat ze helemaal geënt zijn, niet te veel op de gebruikelijke hondenveldjes uitlaat, daar ze nog niet volledig beschermd zijn.

Ontwormen word 4 keer per jaar aangeraden, maar dit is zinloos als uw hond geen wormen heeft. Het is ter preventie maar eigenlijk is het natuurlijk gewoon een gif die u uw hond 4 keer per jaar onnnodig toe dient. Bij vermoeden van wormen kunt u een poepje laten onderzoeken bij uw dierenarts.