Verzorging

De verzorging van de Mopshond.

Wanneer u de groene letters ziet, is dit een doorverwijzing naar een andere website met informatie

De mops heeft niet veel verzorging nodig, maar natuurlijk zijn er een aantal dingen waar u op moet letten.

Zo verhaard de mops bijvoorbeeld veel. Volgens de rasstandaard moet de beige mops een dubbele vacht hebben en de zwarte mops een enkele vacht. Ook komt het wel eens andersom voor. De dubbele vacht verhaart meer als de enkele vacht. Ze verharen ook het hele jaar door, al is het tijdens de rui wel erger. Als uw mops in de rui is, kunt u deze het beste even een bad geven met een hondenshampoo, lekker droogfohnen en een fijne borstelbeurt. Dan is vaak het ergste er weer even vanaf. Tussendoor kunt u ze het beste af en toe borstelen met een rubberen borstel om de losse ondervacht te verwijderen. Ook bestaat er een furminator borstel. Deze is niet voor dagelijks gebruik, maar kan zo af en toe eens gebruikt worden. Let wel op dat deze scherpe tandjes heeft. Zet niet te veel kracht zodat u niet de huid beschadigt. Ook mag deze niet op een natte vacht gebruikt worden

De mops heeft een neusrimpel. Deze kan gaan ontsteken/smetten als u die niet schoon houd. De rimpel kan schoongemaakt worden met een babydoekje zonder parfum en zonder alcohol. Daarna gebruik ik altijd een droge doek zodat het niet vochtig blijft, wat weer tot wondjes/ontstekingen kan leiden. Dit hoeft echt niet elke dag, u kunt gewoon eerst even kijken of het vies is. Bij de ene mops is het sneller vies, als bij de ander. Ook de oren maak ik af en toe eens schoon met deze babydoekjes.

De ogen van een Mops raken snel beschadigd, door dat ze weinig bescherming hebben. Deze kunnen al beschadigen door tegen een takje aan te lopen of door bijvoorbeeld een krabbel van een kat. Knijpt uw mops met zijn oog, of ziet u een blauwe waas? Dit is altijd een reden om direct naar de dierenarts te gaan en te gaan zalven/druppelen. Wacht hier niet mee, want als dit niet behandeld word kan het snel verergeren.

Uw hond zweet niet zoals een mens. Een hond verliest warmte via de tong (door te hijgen) en via de voetzolen. Doordat de mopshond een kortsnuit is kan uw mops warmte slechter kwijt dan een hond met een lange snuit. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden op warme dagen. Het heeft de voorkeur om uw mops bij warm weer op gras te laten lopen en hete asfalt /beton zo veel mogelijk te vermijden omdat dit zeer heet word. Laat uw hond met warm weer ook nooit achter in de auto, ook niet in de schaduw. Er zijn jaarlijks veel honden die hieraan overlijden.

Een goede voeding is voor ons vanzelfsprekend, maar er zijn er genoeg die helaas voor de bekende merken uit de supermarkt kiezen. Wij voeren KVV van Dogmeat, dit staat voor Kompleet Vers Vlees. Hiernaast hebben wij ook altijd een goede brok in huis van Taste Of The Wild of Orijen. Dit zijn geperste brokken zonder graan, welke goed combineren met KVV. Ik ben een grote voorstander van KVV, maar mocht u dit niet kunnen/willen voeren overleg dan met mij wat een goede brok is voor uw mops.